Zonnepanelen

Wat is de levensduur van een zonnepaneel?

De levensduur van zonnepanelen bedraagt circa 25 jaar. Fabrikanten geven vaak 25 jaar vermogensgarantie, dit betekent dat het zonnepaneel na 25 jaar nog zo’n 80% van zijn originele vermogen moet kunnen leveren. Per fabrikant zijn de garanties verschillend, let hier dus goed op als u gaat vergelijken!

Zijn zwarte of blauwe zonnepanelen beter?

De kleur van het zonnepaneel zegt niets over de kwaliteit en opbrengst van het paneel. Er zijn drie verschillende types panelen met elk hun voor en nadelen:

 • Polykristallijn panelen (blauwe cellen): circa 270 – 280 Wattpiek en economisch de meest interessante investering. Per paneel van 165 x 100 cm zult u op het zuiden zo’n 270 tot 280 kWh opwekken.
 • Monokristallijn panelen (zwarte cellen op witte achtergrond): circa 290 – 330 Wattpiek en economisch de meest interessante investering. Per paneel van 165 x 100 cm zult u op het zuiden zo’n 290 tot 330 kWh opwekken.
 • Full black panelen (zwarte cellen op zwarte achtergrond): circa 275 – 320 Wattpiek en economisch de meest interessante investering. Per paneel van 165 x 100 cm zult u op het zuiden zo’n 275 tot 320 kWh opwekken.

Hoe groter het vermogen van het zonnepaneel (Wattpiek of Wp genoemd) des te duurder het paneel. Heeft u voldoende ruimte dan is een paneel met een hogere vermogen/hogere rendement dus niet altijd noodzakelijk of beter.

Tegenwoordig zie je niet zoveel polykristallijn zonnepanelen meer. Er wordt vaak gebruik gemaakt van Mono Percium zonnepanelen met gesneden cellen (half-cell technologie). De paneelvermogens komen daarmee op 340-350 Watt te liggen voor de formaten 170×100 cm en in full black circa 325 Wattpiek. Er zijn panelen beschikbaar van 390-400 Watt, echter de formaten van deze panelen zijn groter!

Moet ik zonnepanelen schoonmaken?

Het is niet perse noodzakelijk om zonnepanelen schoon te maken. Wilt u uw opbrengst echter optimaal (tot circa 5% meer opbrengst) houden dan is het verstandig om deze bijvoorbeeld ieder jaar te reinigen met onthard water en een zachte borstel.

Hoeveel wekken zonnepanelen op?

Een gemiddeld zonnepaneel heeft een afmeting van 165 x 100 cm. Afhankelijk van het type paneel ligt het vermogen tussen de 270 en 330 Wattpiek.

De opbrengst van afhankelijk van het vermogen van het paneel, het aantal panelen, de dakhelling en de oriëntatie t.o.v. het zuiden.

In de afbeelding hieronder kunt u zien hoeveel procent van de opbrengst u kunt halen t.o.v. de meest ideale ligging. Bij een dakhelling van 35 graden gericht naar het zuiden haalt u een opbrengst van 100%. Bij een dakhelling van 20 graden richting het oosten haalt u een opbrengst van 80%.

Afbeeldingsresultaat voor zonnepanelen opbrengst

De hoogste opbrengst behaalt u dus op het zuiden bij een hellingshoek tussen de 20 en 40 graden. De opbrengst bedraagt dan circa 1 kWh per 1 Wattpiek. Met een paneel van 300 Wattpiek behaalt u dus een opbrengst van 300 kWh per jaar. Heeft u een dak op het oosten met een hellingshoek van 20 graden dan haalt u circa 80% van de ideale opbrengst, deze bedraagt dan 300 kWh x 80% = 250 kWh.

Simpel gezegd kunt u het beste zonnepanelen plaatsen op een dak naar het zuiden. Echter een dak tussen de oost- en westligging zijn ook geschikt voor zonnepanelen.

Waarom doen mij zonnepanelen het minder goed bij warm weer?

Zonnepanelen presteren het beste bij een hoge lichtintensiteit (uitgedrukt in Watt/m2) en een lage temperatuur. Bij iedere graad temperatuurstijging boven de 25 graden celtemperatuur neemt het vermogen met circa 0,4% af. Zonnepanelen kunnen in de volle zon wel 50 tot 70 graden worden, dit betekent dat het vermogen afneemt.

Kortom zonnepanelen kunnen in het voorjaar een hoger vermogen afgeven dan in de zomer bij warm weer, de opbrengst kan in de zomer per dag echter hoger zijn doordat het langer licht is.

Omvormers

Wat is de levensduur van een omvormer?

Omvormers gaan gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Daarna dient deze vervangen te worden. Op onze SMA omvormers wordt 10 jaar fabrieksgarantie gegeven en op onze SolarEdge omvormers maar liefst 12 jaar!

Waarom verkopen jullie stringomvormers en omvormers met poweroptimizers?

Bij een stringomvormer (SMA) staan alle zonnepanelen in serie geschakeld in zogenaamde strings, dit zijn groepen van 10 tot 20 zonnepanelen. Het voordeel van een stringomvormer is dat de techniek eenvoudig en betaalbaar is. Het nadeel is dat schaduw, vervuiling, enz. dat op 1 paneel zit invloed heeft op de gehele string.

Omvormers die werken met poweroptimizers (SolarEdge) zijn dan wel iets duurder, echter alle panelen worden onafhankelijk van elkaar afgeregeld. Dit betekent dat schaduw minder invloed heeft op uw opbrengst. Daarnaast kan ieder paneel apart worden gemonitord, dit betekent dat u uw installatie beter kunt volgen en gericht onderhoud kan plegen.

In gevallen van schaduw raden wij altijd omvormers met poweroptimizers aan. In alle overige gevallen kunt u kiezen tussen SMA of SolarEdge, hierbij kunt u dan een afweging maken tussen het prijsverschil, de verschillen in monitoring en de verschillen in garanties.

Hoe weet ik hoeveel mijn panelen opwekken?

Op alle omvormers die u bij ons koopt is monitoring standaard.

Bij SMA kunnen wij uw systeem op afstand monitoren middels het Sunny Portal van SMA. Via een APP of de website kunt u dan de opbrengst volgen.

Bij SolarEdge kunnen wij uw systeem niet alleen volgen, maar ook de opbrengst in de gaten houden van ieder zonnepaneel. Dit doen wij op afstand via het SolarEdge monitoring portaal. Via een APP of de website kunt u ook zelf uw opbrengsten volgen.

Wij adviseren om alle omvormers via een ethernetkabel aan te sluiten, WIFI behoort ook tot de mogelijkheden maar is minder stabiel.

Moet het vermogen van mijn omvormer net zo groot zijn als mijn zonnepanelen?

Nee, zonnepanelen halen hun topvermogen uitgedrukt in Wattpiek alleen onder ideale omstandigheden. Soms is het slimmer (lees economischer) om het vermogen van de omvormer aan te passen aan de werkelijke omstandigheden. ABG SOLAR heeft speciale software tools om dit te berekenen, om dit manier kunnen wij zorgen voor een economisch aantrekkelijk systeem met de hoogste opbrengst.

Hoe verdien ik mijn zonnepanelen terug? (particulieren)

Hoe snel verdien ik mijn zonnepanelen terug?

Zonnepanelen kunt u als particulier terugverdienen in 6 tot 10 jaar. De terugverdientijd is afhankelijk van de toegepaste materialen en de ligging van het dak.

Voorbeeld:

U schaft 12 BenQ zwarte zonnepanelen aan van 290 Wattpiek met een degelijke SolarEdge omvormer, de investering bedraagt dan circa € 5900 incl. BTW / € 4876,- ex BTW.

 • De BTW kunt u terugvragen, ABG SOLAR verzorgt dit kosteloos. U krijgt circa € 945,- BTW terug
 • U wekt per jaar vervolgens 3300 kWh op met een gemiddeld dak
 • Per jaar bespaart u dan 660 euro op uw elektriciteitskosten
 • Uw investering bedraagt dan € 4950,-  (Investering – BTW teruggave + eenmalig forfait)

De terugverdientijd bedraagt dan circa 7,5 jaar en het rendement op uw investering ligt ver boven de 10%!

BTW teruggave

Als particulier kunt u ook de BTW terugvragen. U krijgt dan het BTW bedrag terug minus een verplicht forfait van € 20,- per 1000 Wattpiek .

Het werkt als volgt:

 • U investeert in zonnepanelen
 • ABG SOLAR vraagt voor u een BTW nummer aan bij de belastingdienst
 • ABG SOLAR vraagt online de BTW terug en verzorgt de overige kwartaal aangiftes tot het einde van het kalenderjaar
 • ABG SOLAR vraagt een ontheffing voor u zodat er geen BTW aangiftes gedaan meer hoeven te worden in de toekomst

U bent nu ingeschreven als zonnepanelen-ondernemer met een ontheffing voor de administratie. U hoeft verder niets meer te doen.

Duurzaamheidslening

Uw gemeente stelt een duurzaamheidslening beschikbaar voor de investering in zonnepanelen. U betaalt dan een relatief lage rente voor de aanschaf van zonnepanelen (in 2017 is dit circa 1,6% voor 10 jaar vast).

Kijk bij uw gemeente op de website welke regels er gelden in uw gemeente.

U schaft 12 BenQ zwarte zonnepanelen aan van 290 Wattpiek met een degelijke SolarEdge omvormer, de investering bedraagt dan circa € 5900 incl. BTW / € 4876,- ex BTW.

 • De BTW kunt u terugvragen, ABG SOLAR verzorgt dit kosteloos. U krijgt circa € 945,- BTW terug
 • U wekt per jaar vervolgens 3300 kWh op met een gemiddeld dak
 • Per jaar bespaart u dan 660 euro op uw elektriciteitskosten
 • Uw investering bedraagt dan € 4950,-  (Investering – BTW teruggave + eenmalig forfait)

U leent € 4950,- tegen 1,6% voor een periode van 10 jaar. De aflossing bedraagt dan € 495,- per jaar en de rente circa € 80,- per jaar. De totale kosten voor financiering bedragen dan circa € 575,- per jaar.

Samengevat:  U bespaart € 660,- per jaar, minus financiering van € 575,- per jaar bedraagt dan de totale besparing dan € 85,- per jaar.

Wat is salderen?

Salderen betekent dat door de energieleverancier de teruggeleverde energie wordt afgetrokken van het verbruik van de afnemer. Hierdoor ontvangt de afnemer dezelfde prijs (inclusief belastingen en transportkosten) voor de teruggeleverde energie als die hij betaalt voor de energie die hij op een ander tijdstip van de energieleverancier afneemt. U betaalt gemiddeld het volgende voor uw energie:

 • 0 – 10.000 kWh = circa 20 cent incl. BTW
 • 10.000 – 50.000 kWh = circa 12 a 13 cent incl. BTW
 • 50.000 – oneindig kWh = circa 6 a 7 cent incl. BTW

Niet alle stroom die u verbruikt gaat u salderen, een deel van de opgewekte energie verbruikt u namelijk zelf direct. Met salderen en zelf verbruiken bespaart u dus net zoveel.

Vanaf 2023 gaat de salderingsregeling afgebouwd worden in stappen van 11% per jaar:

Salderen is mogelijk voor kleinverbruikers met een aansluiting tot en met 3 x 80 Ampère. Dit zijn vaak alle particulieren en MKB bedrijven. Heeft u een grotere aansluiting vraag dan SDE++ subsidie aan.

Afbeeldingsresultaat voor salderen

Hoe verdien ik mijn zonnepanelen terug? (MKB, Agrarisch en grootzakelijk)

Groot of kleinverbruik

Als u gaat investeren in zonnepanelen is het van belang om te weten of u grootverbruiker of kleinverbruiker bent:

 • Grootverbruik: aansluitingen groter dan 3 x 80 Ampère (u moet dan SDE+ subsidie aanvragen om de investering rendabel te maken)
 • Kleinverbruik: aansluitingen kleiner of gelijk aan 3 x 80 Ampère  (u kunt salderen en hebt geen subsidies nodig)

Kleinverbruik

Als u een aansluiting heeft van maximaal 3 x 80 Ampère dan krijgt u hetzelfde voor uw zonne-energie als u ervoor zou moeten betalen. Dit heet salderen. De zonne-energie die u opwekt in de zomer kunt u dus terugleveren aan het net, als u deze stroom weer nodig heeft in de winterperiode dan mag u deze stroom gratis afnemen.

Er zijn drie staffels als het gaat om de tarieven voor energie, deze staffels hangen grotendeels samen met de energiebelasting. U betaalt bij afname voor elektriciteit de volgende tarieven:

 • 0 – 10.000 kWh = circa 20 cent incl. BTW
 • 10.000 – 50.000 kWh = circa 12 a 13 cent incl. BTW
 • 50.000 – oneindig kWh = circa 6 a 7 cent incl. BTW

Stel u heeft een verbruik van 25.000 kWh dan betaalt u over de eerste 10.000 kWh circa 20 cent incl. BTW. Over de overige 15.000 kWh betaalt u dan circa 12 a 13 cent incl. BTW. Uw totale energiekosten bedragen dus circa € 3950,- incl. BTW / € 3264,- ex BTW.

Als u wilt investeren in zonnepanelen dan is het niet erg rendabel om meer op te wekken dan u verbruikt. Wekt u meer op dan u verbruikt dan krijgt u alleen de kale stroomprijs, deze bedraagt zo’n 5 a 6 cent incl. BTW.

Stel u verbruikt 25.000 kWh dan heeft u circa 100 zonnepanelen nodig om uw verbruik volledig op te wekken. De investering voor zo’n systeem (27.000 Wattpiek) bedragen dan circa €25.000,- ex BTW. De besparing bedraagt dan circa €3264,- ex BTW. U verdient u systeem dus terug in circa 7,5 jaar.

In sommige gevallen kunt u gebruik maken van de EIA aftrek. U mag dan maximaal 54,5% aftrekken van een investering van € 0,75 per Wattpiek. In het geval van 27.000 Wattpiek mag u dan maximaal € 11.036,- aftrekken van uw fiscale winst. Afhankelijk van de rechtsvorm levert dit een netto voordeel op van 10 tot 20% van de investering.

Let op: vanaf 2023 gaat de salderingsregeling afgebouwd worden:

Grootverbruik (SDE++ subsidie)

Grootverbruikers (aansluiting groter dan 3 x80A) mogen niet salderen. Echter grootverbruikers kunnen wel SDE++ subsidie aanvragen waarmee u tot € 0,075 per kWh kunt krijgen voor een periode van 15 jaar!

Veel ondernemers met een grootverbruikersaansluiting denken dat investeren in zonnepanelen niet rendabel is omdat er niet gesaldeerd kan worden. Het tegendeel is echter het geval. Als u een grootverbruikersaansluiting heeft kunt u gebruik maken van de SDE+ subsidie, dit geeft de volgende voordelen:

 • U krijgt een vast bedrag per geleverde kWh tot maximaal € 0,075 per kWh
 • U krijgt de subsidie voor een periode van 15 jaar gegarandeerd!
 • U bent niet afhankelijk van uw eigen verbruik, u kunt net zoveel zonnepanelen neerleggen als u wilt
 • Terugverdientijd circa 6 tot 8 jaar
 • Hoog rendement op uw investering!

Kortom investeren in zonnepanelen met de SDE++ subsidie is erg rendabel.

De SDE+ subsidie kan geheel vrijblijvend en zonder kosten door ABG SOLAR worden aangevraagd. Het enige wat hier voor nodig is is een indicatie van het aantal zonnepanelen dat op uw dak / stroomaansluiting past. Als u de subsidie toegewezen heeft gekregen kunt u serieus gaan nadenken of u daadwerkelijk wilt gaan investeren. U heeft na toewijzing van de subsidie een jaar de tijd om een zonnepanelen systeem aan te schaffen en nog eens twee jaar om het systeem te installeren.

Voor het aanvragen van de subsidie doorlopen wij de volgende stappen:

 • QuickScan: bepalen maximaal te plaatsen van het aantal zonnepanelen, energieopbrengst en de financiële opbrengsten
 • Keuze voor subsidiebedrag SDE++
 • Subsidie aanvraag moet toestemming van de klant
 • U krijgt na 13 weken uitsluitsel of u de subsidie krijgt toegewezen
 • U heeft na toewijzing twee jaar de tijd om een zonnepanelen systeem aan te schaffen, ziet u van de aankoop af dan vervalt de subsidie zonder gevolgen of kosten.

Wij raden iedereen aan die geïnteresseerd is in zonne-energie en een grootverbruikers aansluiting heeft de SDE++ subsidie gewoon aan te vragen. Zonder deze subsidie kunt u nooit rendabel investeren en als u besluit om geen zonnepanelen aan te schaffen dan kunt u zonder kosten van de subsidie afzien.

Informeer bij ons wanneer u SDE++ subsidie kunt aanvragen.

Wat is salderen?

Salderen betekent dat door de energieleverancier de teruggeleverde energie wordt afgetrokken van het verbruik van de afnemer. Hierdoor ontvangt de afnemer dezelfde prijs (inclusief belastingen en transportkosten) voor de teruggeleverde energie als die hij betaalt voor de energie die hij op een ander tijdstip van de energieleverancier afneemt. U betaalt gemiddeld het volgende voor uw energie:

 • 0 – 10.000 kWh = circa 20 cent incl. BTW
 • 10.000 – 50.000 kWh = circa 12 a 13 cent incl. BTW
 • 50.000 – oneindig kWh = circa 6 a 7 cent incl. BTW

Niet alle stroom die u verbruikt gaat u salderen, een deel van de opgewekte energie verbruikt u namelijk zelf direct. Met salderen en zelf verbruiken bespaart u dus net zoveel.

Vanaf 2023 gaat de salderingsregeling afgebouwd worden in stappen van 11% per jaar:

Salderen is mogelijk voor kleinverbruikers met een aansluiting tot en met 3 x 80 Ampère. Dit zijn vaak alle particulieren en MKB bedrijven. Heeft u een grotere aansluiting vraag dan SDE++ subsidie aan.

Groenfinancierng

Gaat u investeren in zonnepanelen dan kan het interessant zijn om een groenfinanciering aan te vragen bij uw bank. Door middel van een regeling van de overheid krijgt u dan een fikse rentekorting op uw financiering voor zonnepanelen. Neem contact op met uw bank voor meer informatie!